Acil Klinik Müdahaleler

Acil Klinik Müdahaleler

Monitorizasyon

 

Acil müdahaleler, operasyon sırasında ve operasyon sonrasında anestezinin güvenli bir şekilde uygulanması ve anestezinin devamının güvenli ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesi, hastanın güvenli takibi için bağlı bulunduğu monitor ile hayati fonksiyonların takip edilmesidir. Monitorizasyon can dostumuzun nabzı, kalp atımları, tansiyonu, vücut ısısı ve oksijen durumu hakkında uzman hekimlerimize bilgi verir.

Oksijen Terapi

Oksijen yaşamımız için gerekli elementtir. Acil servisimizde kritik hastalarda ilk müdahalelerimizden birisi oksijen verilmesidir. Akut travmalarda, operasyon sırasında ve sonrasında, kalp, solunum sistemi hastalıklarında oksijenin sağlanması için yapılan uygulamadır. Oksijen seviyesini kliniğimizde bulunan pulse oksimetre denilen özel bir cihazla yapılır. Kliniğimizde yeterli oksijenizasyonu sağlayabilmek için otomatik ventilatörlü anestezi cihazı, yoğun bakım küvezi ve oksijen kondansatörü gibi gerekli tüm ekipmanlar bulunmaktadır.

Kan Alma ve Kan Nakli

Trafik kazası, yüksekten düşme gibi ağır travmalar, akut ve kronik hastalıklar sonucu şekillenen ciddi kan kayıplarında kan nakli yapılması en önemli hayat kurtarıcı unsurdur. Kliniğimizde nakil öncesi kan grubu tayini, çapraz karşılaştırma ve kan grubu kitleri yardımıyla hızlı bir şekilde belirlenip kan nakli de uygun bir şekilde yapılmaktadır.


Kediler A, B ve AB kan gruplarına sahipken, köpekler genel alıcı - genel vericidirler. Kan naklinin (transfüzyon) güvenli bir şekilde uygulanabilmesi için, grup tayini, verici seçimi, kan alma, kan aktarım protokolü ve olası transfüzyon reaksiyonları konusunda yeterli bilgi ve deneyim gerekmektedir. Kan alma son derece dikkatli ve aseptik şartlarda, uygun kan toplama düzenekleri kullanılarak yapılmalıdır. Kliniğimizde tüm bu prosedürlere uygun olarak, gereken durumlarda kan nakli yapılmaktadır.

Kan Nakli Süreci



Elektrolit Değerlendirme

İnsanlarda da olduğu gibi sağlıklı bir vücutta, vücut sıvılarının hacimleri ve bileşimleri belirli bir dengede içerisinde olmalıdır.Bu denge mekanizmasına sıvı-elektrolit dengesi denir.

Özel Sıvı Tedavileri

Vücut ağırlığının yaklaşık % 60’ı sudur. Vücuttaki su oranı ekstraselüler (hücredışı)  ve intraselüler (hücre içi) olarak iki bölüme ayrılır.Sıvı desteği ihtiyaca göre çeşitli sıvılar ile yapılmaktadır. (Kristaloidler ,kolloid sıvılar ,plasma yerine geçen sıvılar vs). Bu oran yaşa, cinsiyete, kiloya, boy uzunluğuna ve fiziksel etkinliğinin derecesine bağlı olarak değişir.Sıvı tedavisine başlamadan önce hastamızın sağlık durumuna göre kan gazı elektrolit kontrolleri yapılmalı, dehidrasyon derecesi belirlenmeli ve ona göre doğru sıvı,doğru sıvı miktarı seçilmeli ve verilecek sıvının hızı belirlenmeli, uygun sıcaklıkta verilmelidir.

Entübasyon

Solunum sıkıntısı çeken hastalarda solunum yoluna özel bir tüp yerleştirilmesidir. Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen entübasyon durumu ayrıca, ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanmasını da ifade eder.

Torakosentez

Torakosentez, göğüs boşluğunda toplanan sıvının boşaltılması amacıyla uygulanan tanısal ve tedavi edici bir işlemdir. Torakosentez gerekli ekipman - deneyimli ekip, uygun sterilizasyon ve anestezi ile ultrason eşliğine yapılmalıdır. Hastanın tek taraflı hastalığı olmadığı sürece torakosentez her zaman iki taraflı olarak yapılmalıdır. Göğüs boşluğunda sıvı toplanmasına bazı solunum sistemi hastalıkları, sistemik lupus eritematosus gibi otoimmün hastalıklar, akut pankreatit, sindirim sistemi hastalıkları, göğüs boşluğundaki ve kalpteki tümörler ve bazı kalp problemleri ve FIP gibi viral hastalıklar sebep olabilir. Kliniğimizde torakosentez en uygun şartlarda yapılmakta olup, çıkan sıvının karakteri ve ayrımı hızlı bir şekilde yapılmaktadır.

Abdominosentez

Asites, abdomen(karın) boşluğunda sıvı toplanmasıdır. Abdominosentezin uygulanma sebebi peritoneal sıvıdan alınan örnek ile tanıya gitmektir.Abdomendeki bu sıvı, kan damarları, lenf, iç organlar veya abdominal dokulardaki hastalıklar nedeniyle toplanabilir. Abdomende toplanan aşırı sıvı, diyaframa basınç yapacağından solunumu etkiler ve nefes almayı zorlaştırır,hastanın aktivitesinde düşüş gözlenir ve hatta yürüyemeyecek hale gelebilir. Asites; en sık kardiyovasküler hastalıklarda, karaciğer ve böbrek hastalıklarında, kedi enfeksiyöz peritonitis(FIP)’inde ve üriner sistem travmalarında,tümöral vakalarda,pankreatitis ve enfeksiyonlarda görülmektedir. 



Sistosentez

Sistosentez,  idrar kesesi içerisine steril bir şekilde girilerek idrarın enjektör yardımıyla alınmasıdır. İdrar yolları ile ilgili problemlerde, idrarın normal yollar ile alınamadığı durumlarda bu işlemi uyguluyoruz.